El fem fatal

Microcontes, macropersonatges i, a estones, ratets

Un belibabel

«Bueno, però, tu també…», em direu, «bueno, vale, és veritat», admetré jo. Ara bé, de bilinguòfons sincrònics, sobretot a Barcelona, n’hi ha de moltes menes, colors i formes; i els més espectaculars menuts són ells! Pe-ro-ò, ahir vaig conèixer un personatge que dóna uns quants centenars de voltes al bilinguòfon més exquisit. Vaig tenir l’immens plaer-pleasure-placer de conversar amb un trilinguòfon convers, això que els lingüistes anomenen un belibabel; el meu era un belibabel de debò, així:

–Avui estic happy, man! Tema closed, man, munto un business. Hem quadrat timetables, plannings i tal amb un col·lega i that’s it. Serà un retail, així, tipo fashion guai.
–Ah, i…
–No, man, no way. Tot made in me. Ok, ok, he de buscar una mica de help, rotllo, money. Shit, és que és megheavy, el tema money, tio, vull dir man. Fuck it, man, tope tope de heavy, amb la crissis i tal. Però, què te cuento, man… I tu, què? what’s up, man?
[Busco desesperadament un boli; això es mereix un apunt.]
–Ei, man, que estàs out! Saps algo de la X? Ahir vaig veure la seva amiga, la Y, mega cool, man!…
–Megacul? [mans amunt fent cassoleta]
–Very funny, man. Cool, cool. Passa’m el boli:

–Vale, tio cul.
–Lo que dic, cool, man.

I vet aquí el personatja de la setmana.

10 responses to “Un belibabel

 1. Sr X 11/11/2011 a les 11:38 am

  Sí, cul del tot. Abans, però ja teníem tres maneres de dir “l’endemà”: aquesta, “al dia següent” i “el dia després”. El problema és que com més multilinguòfons (en la mateixa línia, ja no es diu “plurilingüe” sinó “multilingüe”) ens tornem, més monolingües profunds esdevenim.

 2. Montse 11/11/2011 a les 12:23 pm

  Pobre Y, si arriba a saber que per culpa dels falsos amics fonètics hi ha hagut un cert dubte entre si era una “mega cool” o bé tenia un “megacul”… tot i que no sé què li sentaria pitjor.

  • Lo rat 11/11/2011 a les 6:49 pm

   Li garantim que durant la manufactura d’aquest apunt no s’ha maltractat, ni físicament ni moral, cap lletra de l’alfabet en funció de variable; si bé, per mor de la veritat, cal que li confessem que tota semblança amb la realitat dels fets que s’hi relaten és fruit de la còpia exacta de la susdita realitat.

 3. Pons 12/11/2011 a les 1:27 pm

  no sembla real, potser l’han pagat per què sigui així…

  • Lo rat 12/11/2011 a les 1:42 pm

   La realitat s’opera la ficció, diuen. El diàleg està una mica apanyat, però els termes que s’hi fan servir no: l’estil, el llenguatge i el to és el d’un belibabel autèntic. No dic noms perquè no és bonic, però se’l pot contemplar en viu i en directe, en tota la seva esplendor, a Barcelona Activa. És molt bon home, per cert.

 4. Tomàs 13/11/2011 a les 12:08 pm

  He tingut l’oportunitat en alguna ocasió d’escoltar alguna conversa similar, no tant exagerada en la utilització del tri llenguatge.

  El món és ple de sorpreses, que de vegades les escoltes i de vegades, com tu expliques, hi participes. En tot cas, el nivell d’estupefacció cap a la raça humana se’ns està ampliant, no superem una cota, que ja en ve una altra. Hi ha persones que ens fan obrir les mires, el que passa és que cal valorar si cal ampliar-les per segons què.

 5. Marta 13/11/2011 a les 6:44 pm

  He rigut molt amb el diàleg trilingüe que proposes. Certament és ben fashion, que diuen…

  Ahir vaig sentir, tot dinant, que un noi de la taula del costat deia a la cambrera (que, d’altra banda, tenia dificultats per entendre la llengua pròpia del país):
  -No queremos postres, estamos tipos…
  I tot seguit, quan marxaven, deia a la seva acompanyant:
  -Anem a fer la siesta?

Comentreu, com si fóssiu a casa

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: